sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Resepti: Vegaaninen voileipäkakku ja vegaaninen majoneesi

Kuluneena viikonloppuna tuli juhlittua taas yhden koulutaipaleen loppumista. Musta tuli viimein painotuotantoassistentti! Sen kunniaksi sitten leivottiin ja loihdittiin äidin kanssa kaiken maailman herkkuja. Päätin kokeilla tehdä ensimmäistä kertaa elämässäni voileipäkakun ja reseptiksi päätyi Leena Henttosen Vegaanisen voileipäkakun ohje Kotilieden sivuilta. Voileipäkakku sai niin paljon kehuja, että päätin nyt sitten jakaa ohjeen täällä blogissa, jotta kaikki halukkaat pääsevät tekemään sitä aina kun himo (tai juhlat) yllättää.

Kukaan vieraista ei ollut täysin vegaani, mutta koska vegetaristi löytyi ja itsekin olen nyt hieman vähentänyt lihan syöntiä niin päätin kokeilla tehdä ihan kokonaan vegaanisen version.


Ainekset:

16 viipaletta Vaasan 100% -ruispaahtoleipää
16 viipaletta Vaasan Iso -moniviljapaahtoleipää

Parsakaalitäyte:

150g keitettyä parsakaalia
3 rkl aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
150g Tofutti naturel -tuorejuustoa

Avokadotäyte:

1 avokado
1 rkl sitruunamehua
200g Tofutti naturel -tuorejuustoa
1 pieni tölkki ananasmurskaa
1 dl silputtua persiljaa
1 punainen paprika

Kurkku-valkosipulitäyte:

noin 20cm tuorekurkkua
150g Tofutti naturel -tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi

Kostutus:

1/4 dl sitruunamehua
1 1/4 dl vettä

Kuorrutus:

175g Tofutti naturel -tuorejuustoa
Vegaanista majoneesia alla olevan ohjeen mukaan

Koristeluun:

Cheezlyä (edam- tai cheddarjuuston tyyppinen tuote)
persiljaa
kirsikkatomaattia, retiisiä, kurkkua

Valmistusohje:

1. Raasta kurkku ja valuta siivilässä. Valuta aurinkokuivatut tomaatit öljystä. Valuta ananas mehustaan.
2. Keitä ja jäähdytä parsakaali. Pilko parsakaalitäytteen ainekset ja sekoita keskenään tahnaksi.
3. Sekoita valutettu kurkkuraaste ja Tofutti-juusto. Lisää joukkoon puristettu tai pieneksi pilkottu valkosipulinkynsi.
4. Pilko avokado pieniksi kuutioiksi ja pirskota päälle sitruunamehua. Sekoita Tofutti, avokadokuutiot, valutettu ananasmurska ja hienonnettu persilja. Kuutioi paprika (itse sekoitin myös paprikan mössöön, vaikka ohjeessa ei niin sanottu).
5. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Kokoa kakku neliöksi tai kapeaksi kakuksi leipävuokaan. Vuoraa vuoka talouskelmulla (tai voit myös asetella leivät kakkualustalle, itse käytin kannellista versiota).
6. Aseta kahdeksan ruispaahtoleipäviipaletta tiiviisti vierekkäin ja peräkkäin alustalle. Kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle parsakaalitäyte.
7. Lado päälle toinen kerros leipää, tällä kertaa moniviljapaahtoleipää ja kostuta. Levitä päälle avokadotäyte ja paprikakuutiot.
8. Tee seuraava kerros ruispaahtoleivästä, kostuta ja levitä päälle kurkku-valkosipulitäyte.
9. Lado viimeinen kerros moniviljaviipaleilla.
10. Suojaa kakku kelmulla. Nosta päälle kevyt paino, kuten leikkuulauta (tai sitten tee kuin minä äläkä laita päälle mitään) ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
11. Ohenna kuorrutukseen tarkoitettua Tofuttia majoneesilla. Peitä kakun reunat ja päällys kuorrutuksella. Painele reunoille raastettua Cheezlyä ja persiljasilppua. Koristele päällinen kasviksilla.

Tein ohjeeseen hieman muutoksia; laitoin leipäviipaleita kaksinkertaisen määrän, koska täytteitä jäi ensimmäisen kierroksen jälkeen niin paljon yli. En myöskään löytänyt yrttiversiota Tofutti-tuorejuustosta (ohjeessa puhutaan Tofuletista, mutta löysin kaupasta vain Tofuttia), joten laitoin sitten sitä tavallista versiota (ostin 3 x 225g rasioita, vaikka ohjeen mukaan tarvittaisiin yhteensä 800g). Myöskään majoneesina en käyttänyt X-traa, koska sitä ei kaupasta löytynyt. Kaikki muut kaupan majoneesit sisälsivät kananmunan keltuaista, joten päädyin sitten googlettelemaan vegaanisen majoneesin ohjetta ja löysin Vegaaninen versio -blogista yksinkertaisen reseptin, mitä sitten käytin. Soijamaidon ja öljyn lisäksi laitoin sitruunamehua.

Vegaaninen majoneesi

Ainekset:

1 dl soijamaitoa
n. 4 dl rapsiöljyä
1 rkl sitruunamehua 

Vatkaa soijamaitoa sähkövatkaimella ja lisää vähitellen öljy. Kun seos on paksuuntunut, lisää sitruunamehu. Öljyä lisäämällä seoksesta tulee paksumpaa ja vettä lisäämällä ohuempaa.





Mitä koin hankalaksi?

Cheezly on hyvin murenevaa, eikä sen raastaminen käsiraastimella ole järin mukavaa puuhaa kun se hajoaa melkein heti kättelyssä. En myöskään tiedä, miten sen olisi saanut järkevästi aseteltua kakun reunoille, mutta vaikka kakku ei ole esteettisesti järin kaunis, oli se silti hyvää.

Voileipäkakun tekeminen on myös hyvin aikaa vievää puuhaa, etenkin kun kyseessä on näin monimutkainen resepti. Onneksi uhrautuminen palkittiin ja tulos oli erittäin herkullinen ja suosittu.

Arvosana voileipäkakulle: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti